Tenniselleboog, wat kun je eraan doen?

Yes, het tennisseizoen is weer begonnen en eindelijk was ik van die zere arm af. Niet alleen met tennissen, maar ook met mijn computerwerk had ik daar veel last van. Wat was dat vervelend zeg, maar nu kon ik er met de tenniscompetitie weer vol tegenaan. Tijdens de tennislessen de eerste weken ging het goed, dus met de competitie vast ook! Toch? Helaas, tijdens de eerste dag van de competitie voelde ik de bekende klachten weer opkomen, geen pijn maar meer ongemak. Nee toch, niet weer?!

Pijn aan de buitenzijde van de onderarm heeft vele namen: tenniselleboog, tennisarm, muisarm of computerarm. Niet alleen tennissers kunnen hier last van krijgen, maar ook mensen die veel achter de computer werken. Tenniselleboog wordt het meest gebruikt.

Wat is een tenniselleboog?
Een tenniselleboog is een overbelasting van de zogenaamde ‘polsstrekkers’. Dit kan zich uiten als een pijnlijke aanhechting van één of meerdere pezen die aan de buitenkant van de elleboog hechten en verkleven. Ook is het mogelijk dat de spierspanning verhoogd is.

Symptomen die voorkomen bij een tenniselleboog zijn:

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
  • De pijn kan doorstralen naar de onderarm, wat met name toeneemt bij tillen of kracht leveren
  • Pijnlijke hand, wat het moeilijk maakt om te knijpen of een pen of een kopje vast te houden
  • Vermoeid gevoel in de onderarm of gehele arm
  • Pijn op de plek waar de pees aanhecht op het bot
  • Klachten tijdens het gebruik van een computermuis of toetsenbord
  • Ochtendstijfheid of stijf na een lange tijd in één houding

Wat is de oplossing?
Er wordt nog vaak gedacht dat overbelaste spieren de oorzaak van een tenniselleboog zijn. De oplossing die vaak wordt gegeven is rust, niet tennissen of minder computeren. Maar wanneer je daar weer mee start en het zelfs netjes opbouwt, komen de klachten vaak weer terug. Zijn de spieren dan wel de oorzaak van deze klachten? Wat je ziet bij deze klachten, is dat het volledig strekken van de elleboog pijnlijk is of niet eens mogelijk. De spieren remmen de beweging af, zodat je pijnvrij beweegt. De spieren worden hypertoon (gespannen) en kunnen pijn gaan doen of de aanhechtingen gaan pijnsignalen geven.

Het lichaam is heel slim en probeert zichzelf te beschermen. Wanneer je er te lang mee doorloopt, kan het lichaam een ontstekingsreactie activeren, waardoor er pijn, zwelling en warmte ontstaat in de elleboog. Deze ontstekingsreactie is de start van het herstelproces en een teken van het lichaam dat u iets doet wat het liever niet heeft. Deze reactie is goed en moet je niet tegen gaan. Net als een verhoogde spanning is dit functioneel. Daarom zal bijvoorbeeld een massage om de spanning weg te nemen niet helpen, de spanning komt gewoon weer terug. Dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Is een brace goed om te dragen?
Op de tennisbaan zie ik veel mensen met een brace om de onderarm. Deze brace heeft een verdikt stukje dat je op de pijnlijk plek plaatst. Door de continue druk op de pijnlijk plek schakel je de pijnsensoren uit. Ga maar eens lang op een blauwe plek drukken; op een gegeven moment voel je die pijn ook niet meer. Daarnaast zit dit bandje rondom de arm wat de doorbloeding in de arm belemmert en de klachten uiteindelijk kan verergeren. Conclusie: een brace is slechts symptoombestrijding en niet de oplossing om van de pijnklachten af te komen.

Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?
Probeer de arm – en met name de beweging die pijnlijk is – te ontzien. Ook raad ik u aan om naar een fysiotherapeut te gaan voor advies en indien nodig een afspraak te maken voor een behandeling. Rekken? Mijn advies is om niet te rekken waarom? Net als de hypertonie (spanning) in de spieren is het verkorten van de spieren functioneel en een beschermingsmechanisme.

Carlijn Duursma

Al meer dan 5 jaar bezig als zelfstandige fysiotherapeut. Behandelt volgens de 4xT methode.

Deel dit artikel
Relevante artikelen