De laatste tijd zie ik steeds meer mensen met verschillende klachten rondom het nek- en schoudergebied. Denk hierbij aan RSI-armen, tennisarm, computer- of muisarmen, nekklachten of bovenrugklachten, schouderklachten, maar ook onderrugklachten. De oorzaak van deze klachten is met name houding gerelateerd.

Er wordt tegenwoordig steeds meer thuis gewerkt en zitten de meeste mensen, die normaal op kantoor aan het werk waren, aan de eettafel te werken. Op het kantoor hebben zij een goede bureaustoel en vaak een op hoogte te verstellen bureau. Maar thuis hebben de meeste dit niet. Ook kunnen zij op het werk even overleggen met een collega, hoe makkelijk is het om er even heen te lopen. Nu is het contact vaak via de telefoon of via Zoom / Teams  en blijven zij zitten. Het aannemen of aanhouden van een goede werkhouding is opeens heel lastig geworden.

Ontstaan van nek- en schouderklachten

Spanning in de nek heeft iedereen wel een keer meegemaakt. Je wordt wakker en opeens kun je je hoofd niet meer naar rechts of links draaien. Dat is een stijve nek door bijvoorbeeld een verkeerde houding tijdens het slapen. Deze stijve nek gaat meestal met een week vanzelf over of worden de klachten minder. Maar de klachten kunnen ook langdurig aanblijven houden. Oorzaken hierbij kunnen zijn: langdurig boven het hoofd werken (schilder) of juist laag (tuinieren), maar ook met een auto ongeluk (whiplash) of na een operatie.

Het schoudergewricht is een complex gewricht. Het zorgt ervoor dat wij de armen ongeveer alle kanten op kunnen bewegen, maar daartegenover staat dat het wel blessure gevoelig is. Schouderpijn kan bijvoorbeeld komen door het maken van een verkeerde beweging (tijdens de sport), werk en houding gerelateerd (computerwerk of langdurig boven het hoofd werken) of bijvoorbeeld overbelasting (iets zwaars getild).

Kort of langdurig pijnklachten

De meeste nek- en schouderklachten zullen de eerste week afnemen of over zijn, hierbij heeft u geen fysiotherapie nodig. Andere klachten zoals hierboven genoemd of wanneer de pijn na één week gelijk is gebleven of juist toegenomen, hebben wat meer ondersteuning nodig en is het handig voor je om een afspraak te maken bij jouw fysiotherapeut.

Nek-  en schouderklachten gaan vaak samen. Er zitten wel meer dan 40 gewrichten rondom het nek/schoudergebied die allemaal invloed op elkaar hebben en voor een soort kettingreactie kunnen zorgen. Ook zijn er veel spieren die over meerdere gewrichten lopen in de nek en schouders waardoor de spanning in zowel nek als schouders gevoeld kan worden.

De fysiotherapeut zal door middel van een lichamelijk onderzoek al die gewrichten afgaan om te achterhalen waar de blokkade zich bevindt zodat die opgeheven kunnen worden. Soms zijn de nekklachten daardoor met 1-3 behandelingen opgelost. Maar het kan ook zijn dat het een keten van gewrichten is die door elkaar blokkeren, dan heeft de fysiotherapeut meer behandelingen nodig om het probleem op te lossen.

Verschillende oorzaken van de pijn:

Stijve spieren
Zoals ik veel cliënten hoor zeggen: “het zit gewoon vast”. Dan zijn de spieren vaak niet de oorzaak van de pijn. De spieren gaan aanspannen omdat er ergens anders in het nek/schoudergebied iets blokkeert. Het lichaam probeert zichzelf te beschermen tegen schade. Hij spant dus de spieren aan om te voorkomen dat je ergens doorheen beweegt en daarmee schade maakt. Het is aan de fysiotherapeut om te vinden waar in de regio het vastloopt en die vrij van beweging te maken waardoor de spieren weer rustig kunnen ontspannen.

Slijtage
Aan de slijtage zelf kan niks gedaan worden. Dat is er en de fysiotherapeut kan het kraakbeen niet verbeteren. Wel kan hij/zij ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Door bijvoorbeeld de mobiliteit in schouders en bovenrug te verbeteren hoeft de nek minder te bewegen waardoor de pijnklachten in de nek minder gevoeld worden. Ook kan meer ruimte in het kapsel van de schouder ervoor zorgen dat de schouder minder in elkaar gedrukt wordt bij beweging.

Irritatie van het bindweefsel
Een ander woord voor bindweefsel is fascia. Wanneer de fascia op spanning staat kan dit ook klachten geven. Ook wel fasciale pijnklachten genoemd. De fascia is als een handdoek, leg deze plat op de grond, pak het midden en draai deze 1x om. De handdoek schuift in alle hoeken naar elkaar toe. Dit kan dus ook met de fascia gebeuren, hij wordt dan op één plek opgespannen en dat kan op andere plekken klachten veroorzaken. Dus is het aan de fysiotherapeut om te zoeken waar de fascia zit opgespannen.

Fascia is een bindweefsel jasje die om elke spier, orgaan, bot en gewricht zich bevindt. Wanneer deze jasjes aan elkaar verkleefd blijven dan trekken zij aan elkaar wanneer je beweegt. Dit kan voor die fasciale pijnklachten zorgen. Ook kan het in een keten werken, zo kunnen nekklachten in de onderrug opgelost worden door de fascia de juiste kant op te sturen.

Geschreven door Carlijn

4xT Fysiotherapeut

Andere artikelen over Fysiotherapie
  • Tenniselleboog

    Tenniselleboog, wat kun je eraan doen? Yes, het tennisseizoen is weer begonnen en eindelijk was ik van die zere arm af. Niet alleen met tennissen, …

  • Fysiotherapie bij Artrose

    Wat is artrose? De termen slijtage en artrose komen veelvoudig voor maar wat betekenen zij nu eigenlijk? Wanneer heb je slijtage en wanneer is het …

  • Last van hooikoorts?

    Hooikoortsklachten? Wat kunt u er aan doen: 2024 is een bijzonder jaar als het gaat om hooikoortsklachten. Eind februari hebben we één hele mooie week …