De laatste tijd zie ik steeds meer mensen met verschillende klachten rondom het nek en schouder gebied. Denk hierbij aan RSI-armen, tennisarm, computer of muis armen, nekklachten of boven rug klachten, schouder klachten maar ook onderrug klachten. De oorzaak van deze klachten is met name houding gerelateerd.

Sinds het voorjaar zitten de meeste mensen, die normaal op kantoor aan het werk waren, nu thuis. Op het kantoor heeft u een goede bureau stoel en vaak een op hoogte te verstellen bureau. Maar thuis hebben de meeste dit niet. Ook kunt u op het werk even overleggen met een collega, hoe makkelijk is het om er even heen te lopen. Nu belt u ze maar u blijft wel zitten. Het aannemen of aanhouden van een goede werkhouding is opeens heel lastig geworden.

Ontstaan van nek en schouderklachten

Spanning in de nek heeft iedereen wel een keer meegemaakt. U wordt wakker en opeens kunt u uw hoofd niet meer naar rechts of links draaien. Dat is een stijve nek door bijvoorbeeld een verkeerde houding tijdens het slapen. Deze stijve nek gaat meestal met een week vanzelf over of worden de klachten minder. Maar de klachten kunnen ook langdurig aan blijven houden. Oorzaken hierbij kunnen zijn: langdurig boven het hoofd werken (schilder) of juist laag (tuinieren), maar ook met een auto-ongeluk (whiplash) of na een operatie.

Het schouder gewricht is een complex gewricht. Het zorgt ervoor dat wij de armen ongeveer alle kanten op kunnen bewegen maar daar tegenover staat dat het wel blessure gevoelig is. Schouderpijn kan bijvoorbeeld komen door het maken van een verkeerde beweging (tijdens de sport), werk en houding gerelateerd (computer werk of langdurig boven het hoofd werken) of bijvoorbeeld overbelasting (iets zwaars getild te hebben).

Kort of langdurig pijnklachten

De meeste nek en schouderklachten zullen de eerste week afnemen of over zijn, hierbij heeft u geen fysiotherapie nodig. Andere klachten zoals hierboven genoemd of wanneer de pijn na één week gelijk gebleven is of juist toegenomen, hebben wat meer ondersteuning nodig en is het handig voor u om een afspraak te maken bij uw fysiotherapeut.

Nek en schouderklachten gaan vaak samen. Er zitten wel meer dan 40 gewrichten rondom het nek/schouder gebied die allemaal invloed op elkaar hebben en voor een soort kettingreactie kunnen zorgen. Ook zijn er veel spieren die over meerdere gewrichten lopen in de nek en schouders waardoor de spanning in zowel nek als schouders gevoeld kan worden.

De fysiotherapeut zal door middel van een lichamelijk onderzoek al die gewrichten afgaan om te achterhalen waar de blokkade zich bevindt zodat die opgeheven kunnen worden. Soms zijn de nekklachten daardoor met 1-3 behandelingen opgelost. Maar het kan ook zijn dat het een keten van gewrichten is die door elkaar blokkeren, dan heeft de fysiotherapeut meer behandelingen nodig om het probleem op te lossen.  

Verschillende oorzaken van de pijn:

Stijve spieren
Zoals ik veel cliënten hoor zeggen: “het zit gewoon vast”. Dan zijn de spieren vaak niet de oorzaak van de pijn. De spieren gaan aanspannen omdat er ergens anders in het nek/schouder gebied iets blokkeert. Het lichaam probeert zichzelf te beschermen tegen schade. Hij spant dus de spieren aan om de voorkomen dat u ergens doorheen beweegt er daarmee schade maakt. Het is aan de fysiotherapeut om te vinden waar in de regio het vastloopt en die vrij van beweging te maken waardoor de spieren weer rustig kunnen ontspannen.

Slijtage
Aan de slijtage zelf kan niks gedaan worden. Dat is er en de fysiotherapeut kan het kraakbeen niet verbeteren. Wel kan hij/zij ervoor zorgen dat u minder pijn ervaart. Door bijvoorbeeld de mobiliteit in schouders en boven rug te verbeteren hoeft de nek minder te bewegen waardoor de pijnklachten in de nek minder gevoeld worden. Ook kan meer ruimte in het kapsel van de schouder ervoor zorgen dat de schouder minder in elkaar gedrukt wordt bij beweging. 

Irritatie van het bindweefsel
Een ander woord voor bindweefsel is fascia. Wanneer de fascia op spanning staat kan dit ook klachten geven. Ook wel fasciale pijnklachten genoemd. De fascia is als een handdoek, leg deze plat op de grond, pak het midden en draai deze 1x om. De handdoek schuift in alle hoeken naar elkaar toe. Dit kan dus ook met de fascia gebeuren, hij wordt dan op één plek opgespannen en dat kan op andere plekken klachten veroorzaken. Dus is het aan de fysiotherapeut om te zoeken waar de fascia zit opgespannen.

Fascia is een bindweefsel jasje die om elke spier, orgaan, bot en gewricht zich bevindt. Wanneer deze jasjes aan elkaar verkleefd blijven dan trekken zij aan elkaar wanneer u beweegt. Dit kan voor die fasciale pijnklachten zorgen. Ook kan het in een keten werken, zo kunnen nekklachten in de onderrug opgelost worden door de fascia de juiste kant op te sturen.

Carlijn
Lees verder