Orthopedische revalidatie volgens de 4xT Methode

Dat zijn een paar mooie woorden maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Orthopedische revalidatie is het herstel van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dit bestaat uit botten, spieren, gewrichten, pezen, banden van het menselijke lichaam. Het is dus eigenlijk een erg breed vakgebied. Fysiotherapie Duursma werkt met de 4xT-Methode om alle orthopedische klachten te verhelpen.

De behandeling

De behandeling van het orthopedische problemen kan op 2 manieren gebeuren:

 • Conservatief, dit is door middel van fysiotherapie, brace, medicatie en adviezen.

 • Operatief, bijvoorbeeld een kunstgewricht bij slijtage in een heup of knie.

Fysiotherapie bij zwangerschapsklachten – Fysiotherapie Duursma-9

Orthopedische revalidatie op een nieuwe manier

De 4xT methode is een nieuwe behandelmethode om op een effectievere manier gewrichtsklachten te verhelpen/verminderen. Bij deze methode worden behandeltechnieken met elkaar gecombineerd met name fasciale (bindweefsel) release en insturing, manuele technieken en tape technieken.

De meeste fysiotherapeuten werken op spier-niveau. Denk hierbij aan massage, dryneedling en/of oefentherapie. De 4xT-Methode is gericht op gewrichts-niveau. Hierdoor is de behandeling anders. Een spier is altijd in dienst van een gewricht. Er is geen spier die denkt: “haha ik ga nu haar/hem eens even lekker irriteren”. De spier geeft aan dat er iets in het lichaam is wat niet klopt. Dus eigenlijk geeft de spier een signaal en is het aan de fysiotherapeut om uit te zoeken waarom de spier dit signaal aangeeft. Welke gewricht moet er beinvloed worden om verdere schade te voorkomen en de spier weer tot rust te laten komen.

Waaruit bestaat de 4xT methode?

Waarom het de 4xT methode genoemd wordt? Omdat de methode bestaat uit 4 stappen:

 • 1
  Test
  Bij deze stap wordt er door de fysiotherapeut gezocht naar de blokkades in het lichaam. Ook wordt er tegelijkertijd gezocht naar wat een positief effect zou hebben op de klacht en hoe de blokkades uit het lichaam verholpen kunnen worden. Wanneer dit duidelijk is gaan we naar stap 2.
 • 2

  Trigger
  Hier worden verschillende behandeltechnieken toegepast. Door middel van manuele handelingen en bindweefsel releases proberen we de blokkades op te lossen. Dan stappen we over naar stap 3: Tape.

 • 3

  Tape
  Hierin probeer je de tape aan te leggen in de behandelde richting. Om het lichaam de dagen na de behandeling nog extra te triggeren. Met als doel dat het lichaam deze trigger overneemt en sneller herstel plaats vindt. Wanneer de bewegingen weer pijnvrij zijn ga je door naar stap 4.

 • 4

  Train
  Deze stap is niet bedoeld om u te laten zweten maar juist om de nieuwe pijnvrij beweging/positie van uw gewricht erin te slijpen, zodat het lichaam went aan deze pijnvrije situatie en leert deze te behouden.

Benieuwd of deze methode jou weer pijnvrij kan maken?

Maak vandaag nog een afspraak voor een intake gesprek en dan kijken we samen naar …

TAPE-KUIT-1024×682
“Had ik het maar eerder geweten!”

Na een jaar met pijn na een operatie aan mijn duimgewricht, ben ik via via terechtgekomen bij Carlijn. Eindelijk heb ik na 3 maanden minder pijnklachten en komt er weer wat kracht in mijn hand. Spijt van de operatie, maar blij met deze fysio behandelingen. Had ik het maar eerder geweten!

Margo