Wat is artrose?

De termen slijtage en artrose komen veelvoudig voor maar wat betekenen zij nu eigenlijk? Wanneer heb je slijtage en wanneer is het dan artrose?

Een gewricht bestaat uit 2 botten, aan het einde van die 2 botten zit een laagje kraakbeen waardoor de botten ten opzichte van elkaar makkelijk kunnen bewegen. Dit laagje kraakbeen dient bijvoorbeeld voor schokdemping. Bij slijtage zie je dat het kraakbeen van mindere kwaliteit wordt, minder de schokken kan dempen en wat beschadigd is. Dit is een natuurlijk proces. Bij artrose gaat het lichaam proberen te helpen waardoor het lichaam bot aanmaakt en bindweefsel verdikt op de plek van de slijtage. Zo zie je ook dat het gewricht een beetje een rare stand krijgt of misvormd.

Uit onderzoek blijkt dat bij artrose en slijtage de beweeglijkheid van het gewricht is afgenomen. Dit is meestal één kant op maar kan ook meerdere richtingen op zijn. Wanneer de beweeglijkheid minder wordt, zullen in de meeste gevallen de pijnklachten toenemen. Ook is vaak het bewegen pijnlijk waardoor je steeds minder gaat bewegen met dat gewricht. Wat ervoor kan zorgen dat op den duur de klachten steeds erger worden.

Pijn bij artrose.

Soms wordt er wel pijn ervaren maar soms ook niet. Het kan ook zijn dat alleen het gewricht een rare stand krijgt en geen pijn geeft. Maar het kan ook zijn dat iemand bij de lichtste vorm van artrose/slijtage al veel pijn ervaart.

En dan?

Een nieuw knie? Of een nieuw duimgewricht? Of misschien stelt iemand voor om het gewricht vast te zetten zodat het helemaal niet meer beweegt, of misschien toch fysiotherapie? De fysiotherapeut kan de artrose niet wegnemen maar kan wel ervoor zorgen dat de pijn verminderd.

Wat kan ik als fysiotherapeut met artrose?

Zoals u hierboven hebt gelezen neemt vaak de beweeglijkheid van het gewricht af. Dus daar ga ik mij in de behandelingen op focussen. Proberen om weer zo veel mogelijk beweeglijkheid terug te krijgen. Tijdens mijn behandeling pas ik methodes toe waardoor u direct na de behandeling al minder pijn ervaart.

Wat kunt u er zelf mee doen?

Naast de behandeling geef ik altijd oefeningen mee die u zelfstandig thuis kunt uitvoeren om sneller de pijn te verminderen. Daarnaast zorgen repeterende bewegingen (bijv. fietsen, wandelen) dat de klachten zullen afnemen. Belangrijk is dat tijdens het uitvoeren hiervan geen pijn ervaren mag worden. Niet alleen bewegen heeft invloed op de klachten ook voeding kan heel veel van invloed zijn op artrose klachten.

Voorbeeld: Melk is goed voor elk, dit is mij vroeger altijd verteld. Het verstevigt de botten. Maar botten horen juist zacht en soepel te zijn. Ze moeten soms kunnen meebuigen en ook zorgen zij voor de schokdemping. Hierdoor moet het kraakbeen dus meer doen en is het mogelijk dat het de slijtage van het kraakbeen versnelt. 

Operatief

Gaat u binnenkort voor een operatie voor bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie dan kunt u de dag na de operatie al naar de fysiotherapeut om zo snel mogelijk de revalidatie te starten. Hierbij wordt ook gefocust het terugwinnen van de beweeglijkheid en spierkracht. Ook is er aandacht voor het litteken.

Verzekering technisch

Sinds 2019 wordt knie en heup artrose verzekerd uit de basisverzekering. Dit zijn 12 behandelingen per 12 maanden. Hiervoor heb je wel een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Hier moet duidelijk op geschreven staan dat het artrose betreft. Let op: het wordt vergoed uit de basisverzekering dus gaat wel van u eigen risico af.

Bij een operatie van een heup of knie heeft u recht op een jaar lang fysiotherapie. Waarbij de eerste 20 behandelingen uit uw aanvullende verzekering betaald worden. Heeft u geen aanvullende verzekering moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen en vanaf de 21ste behandeling betaald de zorgverzekeraar.

Carlijn Duursma

Al meer dan 5 jaar bezig als zelfstandige fysiotherapeut. Behandelt volgens de 4xT methode.

Deel dit artikel
Relevante artikelen