Hooikoortsklachten? Wat kunt u er aan doen:

Hooikoorts is een allergie. Bij hooikoortsklachten heb je last van stuifmeel wat van bomen of grassen komen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen. De klachten bij hooikoorts ontstaan wanneer de stuifmeel in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp komen. Hier reageren de slijmvliezen op om op te zwellen en meer slijm aan te maken. Hooikoorts is heel vervelend maar kan geen kwaad. Wanneer de stuifmeel weer uit de lucht is verdwijnen de klachten vanzelf.

De momenten dat iemand last krijgt van hooikoorts is bij iedereen verschillend. Dat komt doordat er veel verschillende bomen, struiken of grassoorten zijn waar mensen allergische voor kunnen zijn, wat zich uit in hooikoorts. Deze bomen, struiken en grassoorten hebben verschillende bloeitijden. Hooikoorts door bomen begin vaak in februari en kan duren tot en met mei. De grassoorten staan vanaf mei in bloei en kan duren tot en met augustus. Het kan ook gebeuren dat de bomen eerder in bloei gaan als we eerder in het jaar mooi/warm weer hebben. Op de dagen dat het waait en/of zonnige is verspreid het stuifmeel het best.

Ben je de hooikoorts ook zo zat?

Symptomen van hooikoorts kunnen zijn:

  • Langdurige verkoudheid
  • Niezen en jeuk in de neus en ogen
  • Loopneus
  • Prikkelhoest
  • Rode, tranende ogen

Tips die je krijgt vanuit het ziekenhuis:

Als je veel last heb van hooikoorts, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven waardoor de klachten verminderen.Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus en rondom je ogen. De stuifmeel zal eraan vast blijven plakken.Probeer niet in je ogen te wrijven, dit maakt het alleen maar erger. Daarbij kunnen er ook pollen aan je handen zitten, dus was deze regelmatig.
Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondzwevend stuifmeel.

Heb je alle medicijnen al eens voorgeschreven gekregen en de bovenstaande tips geprobeerd, maar niks helpt (meer)? Dan heb ik nog een andere optie. Probeer hooikoortstape. Dit zijn 2 strookjes tape die ik bij je op de rug plak.

Hooikoortstape

Hooikoorts tape? Wat is dat?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan als het gaat om medical taping en hooikoorts en daaruit zijn verschillende theorieën ontstaan waarom deze manier van tapen helpt, zoals:

  1. In het lichaam heb je een sympathische zenuwstelsel, dit is een deel van het zenuwstelsel dat de organen zo beïnvloedt dat ze geactiveerd worden. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol en de sympathische aansturing voor de longen liggen ter hoogte van de borstwervel 2-5, waar dus de tape geplakt wordt.
  2. Er is een laagje bindweefsel dat door heel je lichaam loopt, wat fascia wordt genoemd. Wanneer deze verstoord wordt kan dat klachten veroorzaken. In de fascia zitten veel sensoren en door de tape op de huid te plakken ontstaat er rust in het bindweefsel, wat een positief effect kan hebben op het immuunsysteem.

Bij hooikoortspatiënten reageert het immuunsysteem meteen zodra er stuifmeel in het lichaam komt. Het lichaam maakt dan een afweerstof aan genaamd immunoglobuline E. Deze stof bindt zich aan de mestcellen (mastocyten) in het lichaam en een speciaal soort witte bloedcellen (basofiele granulocyten). De mestcellen zijn vooral te vinden in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid. In de witte bloedcellen zit onder andere histamine opgeslagen. Wanneer er een stuifmeelkorrel binnen treedt, bindt deze zich met de immunoglobuline E die op het celmembraan zit van de mestcellen. De stuifmeelkorrel is een antigeen, waardoor er histamine vrij komt en dat zorgt voor een allergische reactie.

Wanneer je getapet bent is het advies om dit minimaal 5 dagen te laten zitten. Uit onderzoek blijkt dat je meestal 2 tot 3 keer nodig hebt voor een optimaal resultaat, maar na 1x tapen voel je al verlichting.

“Had ik het maar eerder geweten!”

Na een jaar met pijn na een operatie aan mijn duimgewricht, ben ik via via terechtgekomen bij Carlijn. Eindelijk heb ik na 3 maanden minder pijnklachten en komt er weer wat kracht in mijn hand. Spijt van de operatie, maar blij met deze fysio behandelingen. Had ik het maar eerder geweten!

Margo