Het kan je niet ontgaan zijn, maar elektrische fietsen en e-bikes zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, met name het gebruik door jongeren. Hoewel e-bikes onmiskenbare voordelen bieden, wil ik me in dit artikel richten op de mogelijke nadelige effecten die ze kunnen hebben op de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

Fietsen is an sich fantastisch voor jongeren. Het is laagdrempelig, verbetert de conditie en helpt bij de opbouw van sterke spieren en botten. E-bikes kunnen echter verleidelijk zijn om minder intensief te bewegen, wat op lange termijn gevolgen kan hebben. Laten we de belangrijkste nadelen eens nader bekijken.

Verminderde conditieverbetering

E-bikes ondersteunen de trappers, waardoor er minder inspanning nodig is om vooruit te komen. Dit is natuurlijk fijn bij tegenwind of heuvelachtig terrein, maar het nadeel is dat de conditie minder gestimuleerd wordt. Een goede conditie is belangrijk voor een gezonde bloeddruk, cholesterolspiegel en algehele fitheid. Bij jongeren in de groei is het extra belangrijk om het hart- en vaatstelsel te stimuleren. Met een e-bike kan dit onbedoeld achterblijven.

Minder spierontwikkeling

Fietsen op een traditionele fiets versterkt de beenspieren, wat bijdraagt aan een goede houding, kracht, snelheid en behendigheid. E-bikes vragen veel minder spierkracht, waardoor de beenspieren zich minder goed ontwikkelen. Dit kan leiden tot een verminderde belastbaarheid van de gewrichten op lange termijn. Ook kan het de motoriek en coördinatie beïnvloeden, omdat jongeren minder ervaring opdoen met het efficiënt bewegen van hun lichaam tijdens het fietsen.

Grotere kans op blessures

Spierkracht is niet alleen belangrijk voor prestaties, maar ook voor blessurepreventie. Sterkere spieren zorgen voor meer stabiliteit rondom de gewrichten. Bij een onvoldoende ontwikkeld spierstelsel is de kans op blessures groter, bijvoorbeeld bij een val of een verkeerde beweging. Dit geldt niet alleen voor fietsblessures, maar ook voor blessures tijdens andere sporten of activiteiten.

Tips voor ouders om de nadelen te beperken

Als ouder wil je natuurlijk dat je tiener gezond en veilig mobiel is. Hier zijn wat tips om de nadelen van e-bikes te beperken:

 • Start met een traditionele fiets: Laat je kind eerst wennen aan een gewone fiets. Dit bevordert de conditie- en spierontwikkeling op een natuurlijke manier.
 • Stimuleer gecombineerd gebruik: Spreek af dat de e-bike voor langere afstanden of heuvelachtig terrein gebruikt mag worden. Moedig je kind aan om voor kortere ritjes of vlakke wegen de traditionele fiets te pakken.
 • Kies eventueel een e-bike met begrenzing: Sommige e-bikes hebben een begrenzing op de maximale snelheid. Dit kan de veiligheid in het verkeer verhogen.

Conclusie

Elektrische fietsen bieden veel voordelen, maar wees je bewust van de mogelijke nadelen voor de ontwikkeling van je kind. Door slimme afspraken te maken en te blijven stimuleren dat je kind ook op de traditionele fiets stapt, kun je de voordelen maximaliseren en de nadelen beperken.

Geschreven door Carlijn

4xT Fysiotherapeut

Andere artikelen over Fysiotherapie

 • Spanningsklachten in nek en schouders

  De laatste tijd zie ik steeds meer mensen met verschillende klachten rondom het nek- en schoudergebied. Denk hierbij aan RSI-armen, tennisarm, computer- of muisarmen, nekklachten …

 • Tenniselleboog

  Tenniselleboog, wat kun je eraan doen? Yes, het tennisseizoen is weer begonnen en eindelijk was ik van die zere arm af. Niet alleen met tennissen, …

 • Fysiotherapie bij Artrose

  Wat is artrose? De termen slijtage en artrose komen veelvoudig voor maar wat betekenen zij nu eigenlijk? Wanneer heb je slijtage en wanneer is het …