Hooikoortsklachten? Wat kunt u er aan doen:

2024 is een bijzonder jaar als het gaat om hooikoortsklachten. Eind februari hebben we één hele mooie week gehad, waardoor de els open ging staan. Dat mooie weer heeft toen (helaas) niet doorgezet, waardoor het een beetje bleef doorsukkelen en de pollen meer verspreid werden over de maanden. Begin april is vervolgens de berk open gaan staan waar weer veel mensen last van kunnen krijgen, en in mei zijn de grassoorten erg actief. Wanneer april een mooie maand is met weinig regen, houdt dat ook in dat pollen in de lucht zullen blijven hangen.

De momenten dat iemand last krijgt van hooikoorts is bij iedereen verschillend. Dat komt doordat er veel verschillende bomen, struiken of grassoorten zijn waar mensen allergische voor kunnen zijn, wat zich uit in hooikoorts. Deze bomen, struiken en grassoorten hebben verschillende bloeitijden. Zo is de berk begin april 2017 voor 2 à 3 dagen actief geweest, terwijl deze in 2018 de hele maand april voor problemen heeft gezorgd bij mensen met hooikoorts.

Symptomen van hooikoorts kunnen zijn:

  • Langdurige verkoudheid
  • Niezen en jeuk in de neus en ogen
  • Loopneus
  • Prikkelhoest
  • Rode, tranende ogen

Tips die je krijgt vanuit het ziekenhuis:

  • Als je veel last heb van hooikoorts, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven waardoor de klachten verminderen.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus en rondom je ogen. De stuifmeel zal eraan vast blijven plakken.
  • Probeer niet in je ogen te wrijven, dit maakt het alleen maar erger. Daarbij kunnen er ook pollen aan je handen zitten, dus was deze regelmatig.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondzwevend stuifmeel.

Heb je alle medicijnen al eens voorgeschreven gekregen en de bovenstaande tips geprobeerd, maar niks helpt (meer)? Dan heb ik nog een andere optie. Probeer hooikoortstape. Dit zijn 2 strookjes tape die ik bij je op de rug plak.

Er zijn namelijk verschillende onderzoeken gedaan als het gaat om medical taping en hooikoorts en daaruit zijn verschillende theorieën ontstaan waarom deze manier van tapen helpt, zoals:

  • In het lichaam heb je een sympathische zenuwstelsel, dit is een deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zo beïnvloedt dat ze geactiveerd worden. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol en de sympathische aansturing voor de longen liggen in het segment van de borstwervel 2-5, waar dus de tape geplakt wordt.
  • Er is een laagje bindweefsel dat door heel je lichaam loopt, wat fascia wordt genoemd. Wanneer deze verstoord wordt kan dat klachten veroorzaken. In de fascia zitten veel sensoren en door de tape op de huid te plakken ontstaat er rust in het bindweefsel, wat een positief effect kan hebben op het immuunsysteem.

Bij hooikoortspatiënten reageert het immuunsysteem meteen zodra er stuifmeel in het lichaam komt. Het lichaam maakt dan een afweerstof aan genaamd immunoglobuline E. Deze stof bindt zich aan de mestcellen (mastocyten) in het lichaam en een speciaal soort witte bloedcellen (basofiele granulocyten). De mestcellen zijn vooral te vinden in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid. In de witte bloedcellen zit onder andere histamine opgeslagen. Wanneer er een stuifmeelkorrel binnen treedt, bindt deze zich met de immunoglobuline E die op het celmembraan zit van de mestcellen. De stuifmeelkorrel is een antigeen, waardoor er histamine vrij komt en dat zorgt voor een allergische reactie.

Wanneer u getapet bent is het advies om dit minimaal 5 dagen te laten zitten. Uit onderzoek blijkt dat je meestal 2 tot 3 keer nodig hebt voor een optimaal resultaat, maar na 1x tapen voelt u al verlichting.

Carlijn Duursma

Al meer dan 5 jaar bezig als zelfstandige fysiotherapeut. Behandelt volgens de 4xT methode.

Deel dit artikel
Relevante artikelen